079 – 3413043 info@senatorbv.nl

Senator

WIJ ZORGEN VOOR UW ADMINISTRATIE ZODAT
U ZICH KUNT RICHTEN OP ONDERNEMEN

Senator

WIJ ZORGEN VOOR UW ADMINISTRATIE ZODAT
U ZICH KUNT RICHTEN OP ONDERNEMEN

Commanditaire vennootschap (CV)

Wilt u een vof beginnen, maar heeft u te weinig kapitaal? Of zoekt u een betrokken geldschieter? Dan is de commanditaire vennootschap (cv) misschien iets voor u. De geldschieter wordt uw (stille) vennoot en heeft zo een directe band met uw bedrijf.

Beherende en stille vennoten U kunt een commanditaire vennootschap zien als bijzondere vorm van de vof. Er zijn bij de cv twee soorten vennoten: de beherende en stille vennoten. Als een beherend vennoot hebt u de dagelijkse leiding in het bedrijf. Stille vennoten zijn alleen financieel betrokken.

Oprichting commanditaire vennootschap cv

Voor de oprichting schrijf u de cv in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De stille vennoten worden dan alleen ingeschreven met hun naam en inbreng. Het is aan te raden om een vennootschapscontract op te stellen bij de oprichting. Hierin legt u alle afspraken van te voren vast. Voor het opstellen van een vennootschapscontract hoeft u niet naar de notaris. Wij kunnen u hier mee van dienst zijn.

Aansprakelijkheid cv

U bent zelf persoonlijk met uw privé aansprakelijk voor alle schulden van uw bedrijf.

Belastingen

Als beherend vennoot betaalt u inkomstenbelasting over uw deel van de winst, zie ook belastingen Een stille vennoot is geen ondernemer en heeft alleen recht op belastingvoordeel voor investeringen (willekeurige afschrijving en investeringsaftrek).

Sociale zekerheid

U betaald premies voor de volksverzekeringen op basis van uw belastbaar inkomen uit uw onderneming, deze premie wordt berekent door de belastingdienst na het indienen van de voorlopige, – of aangifte inkomstenbelasting

En u heeft recht op AOW na uw AOW-leeftijd. Dit is een minimum inkomen. U kunt het beste zelf een aanvullend pensioen regelen voor later

U kunt geen beroep doen op de Ziektewet, WW of WIA. Sluit daarom zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af.

Beëindiging/bedrijfsopvolging cv

Volgens de wet eindigt de cv als een vennoot stopt of overlijdt. U kunt in het cv-contract regelen dat de overige vennoten het bedrijf toch kunnen voortzetten. Bijvoorbeeld met een nieuwe vennoot.

Ontbinding cv

Na ontbinding van een cv betalen de vennoten de schulden en krijgen ze hun aandeel terug (vereffening). Het restant wordt op basis van ieders winstaandeel verdeeld. Als er voor het afbetalen van de schulden te weinig geld is, dan moeten de beherende vennoten bijbetalen. De stille vennoot hoeft niet meer bij te dragen dan zijn inbreng.

   

  jaar ervaring

  TEVREDEN KLANTEN

  Nieuws

  Contact

  13 + 11 =

  Senator Administraties & Advies B.V.

  Willem Dreeslaan 232
  2729 NJ Zoetermeer

  079 – 3413043

  info@senatorbv.nl